Voeding - Superfoods: Havermout

Superfoods: HavermoutEen nieuw artikel in onze superfoods-categorie. Deze keer bespreken we havermout. Een havermout- of brintapapje vind je misschien ouderwets, maar tegenwoordig is het met name onder sporters weer helemaal in. Maar havermout is niet alleen voor sporters heel goed...

Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vitamine B1, fosfor en magnesium. Verder is het rijk aan vezels waardoor het een lage Gi-waarde heeft en dus langzaam verteert. Mensen die regelmatig havermout eten, vertonen lagere pieken in hun bloedsuikerspiegel.

De grote hoeveelheid vezels levert tevens een positieve bijdrage aan de darmwerking. Ook verlaagt het regelmatig eten havermout (icm andere gezonde voeding) het slechte cholesterolgehalte. Havermout bevat gluten en is daardoor niet geschikt voor een glutenvrij dieet.

Waarom is dit ideaal als je wilt afslanken?

Havermout verbrandt langzaam en de vezels absoberen veel water waardoor je langer vol zit. Je lichaam wordt langduring van energie voorzien waardoor je minder spierafbraak hebt als je eten uitstelt en je grijpt minder snel naar snoep of koekjes. Havermout is heerlijk als ontbijt en je kunt er de hele ochtend mee doorkomen.

We vonden elders op internet een lekker en gezond recept voor een havermoutontbijt. Dit ontbijt bevat een grote hoeveelheid langzame koolhydraten, eiwitten en vezels en weinig verzadigd vet.

Voedingswaarde havermout

Gemiddelde droge havermout bevat per 100 gram: 67 gram koolhydraten, 16 gram eiwit, 6 gram vet en 10 gram vezels. Let er wel op dat je havermout zonder toegevoegde suiker koopt, anders is het hele bovenstaande artikel niet van toepassing! Natuurlijke havermout bevat slechts 1 gram suiker per 100 gram.


Datum: 08-04-2008 | Schrijver: Jerome Wauters

Reacties op dit artikel

lie schoemaker schreef:

Wat is het verschil tussen havermout en havermoutvlokken ? Ik koop altijd goedkope havermout en nu zeht een kennisje dat is geen havermout maar havermoutvlokken en dat is heel iets anders als echte en veel duurdere havermout. Wat is wijs ?

# 29/01/2011

Theo schreef:

Volgens mij maakt het niet zoveel uit , ben geen voedings deskundige , maar structuur en smaak zijn hetzelfde en de vlokken zijn toch geplette graankorrels ? de naam van merken moet altijd betaald worden ! , maar hoe zit dat ? met of zonder melk de pap bereiden , vind ik ook wel een interessante vraag ? en kan het kwaad als je al slank bent ?

# 30/01/2011

saskia schreef:

er bestaat wel glutenvrije havermout! Deze havermout is van het merk provena. Dus ook mensen met coeliakie kunnen van havermout genieten.

# 05/02/2011

cor schreef:

ik zelf eet al jaren havermout als ontbijt zeer gezond je zit lekker vol in de middag als lunch koolhydraat arm brood als beleg een ei of rookvlees als tussendoortje kwark en avondeten heerlijke groente met mager vlees kan niet beter .je valt af zonder spier verlies

# 06/02/2011

Charlotte schreef:

Volgens mij maakt het niet uit welke havermout je kiest. Ik kies ook altijd de merk-loze. Bereiding: melk zachtjes aan de kook brengen en steeds een beetje havermout erbij. Ipv suiker, doe ik wat zoetjes door de melk :)

# 09/02/2011

Dennis schreef:

Nog beter is havermout bereiden met water (ipv melk) en dan wat zoeter maken met vloeibare Stevia. Normale zoetjes zijn namelijk echt enorm ongezond voor je lichaam. Google maar eens op Stevia voor het verschil :) Dit is het ideale ochtendrecept voor de afvallers en ook nog eens helemaal gezond.

# 16/02/2011

serge schreef:

ik eet nu al jaren 3 soeplepels havermoutvlokken met een paar slokjes vers geperst sinaasappelsap.verder verschillende soorten vers fruit (ongeveer 6)ik woon wel in een tropisch land.mijn trigliceriden en colestorol staan laag.mijn suikerspiegel normaal

# 20/02/2011

serge schreef:

wat ik hierboven vermeldde is wel mijn ontbijt,verder op de dag eet ik gewoon en voor het slapen gaan nog wat vers fruit

# 21/02/2011

Myrthe schreef:

Ik eet nog geen havermout. Maar ik ben wel van plan om het te gaan eten. Ik heb er veel dingen over gehoort, en nu krijg ik er alleen maar meer zin in! haha

# 24/02/2011

haverlover schreef:

Om mijn havermout 's ochtends lekker zoet te krijgen gooi ik de houvermout al in de koude melk en verwarm ze te samen. Het zetmeel wordt dan al wat omgezet in suikers en zo krijg je een heerlijk zoete pap zonder extra toevoegingen. Gewoon laten pruttelen tot je de gewenste dikte hebt.

# 25/02/2011

Pleuntje schreef:

Ik krijg ongelooflijke maagpijn van het eten van brood. Nu wil ik proberen om havermout te gaan eten ipv. brood. Kijken of ik dan geen maagpijn krijg. Heeft iemand hier ervaring mee?

# 26/02/2011

jacoba schreef:

Ik eet al jaren havermout... ook tijdens mijn zwangerschap. Geen verstoppingen en... na de bevalling geen ijzertekort. Ik had een percentage van 9 HB. Dit is erg hoog voor een vrouw. Volgens mijn verloskundige kwam het doordat ik dagelijk havermout eet, dit zit vol met ijzer! Het is echt met recht een superfood. Beste pleuntje...ik kreeg op mijn 26ste een maagzweer, ben toen overgestapt op brinta en havermout...en had geen problemen meer met mijn maag. Zeker als je het melk bereid is het heerlijk zacht en makkelijk verteerbaar. Wel goed doorkoken die havermout.

# 01/03/2011

klaas schreef:

hoe kan je het eten dat het lekker is weet iemand dat?

# 16/03/2011

Fatso schreef:

Eet het met bruine suiker, man wat een verwennerij!

# 18/03/2011

sinterklaas schreef:

lepeltje honing erdoor maakt het ook beter te eten ;)

# 24/03/2011

Maria schreef:

Met sojamelk is het ook lekker. Deze is al een beetje zoet van zichzelf.

# 30/03/2011

Ingrid schreef:

1 liter magere melk , 100 gr havermout laten inkoken , saffraan toevoegen en op het laatste vloeibare nepsuiker toevoegen en laten koud worden , njammie !!

# 31/03/2011

Nata schreef:

ik eet het elke dag, zonder suiker! Heerlijk! Ik begin me dag met een glas water, daarna wat havermout, ik kwam vezels te kort, voor een goede darm werking eet ik het nu dagelijks, geen problemen meer!

# 01/04/2011

Hanneke schreef:

Rozijntjes, appel of ander fruit toevoegen maakt het ook veel lekkerder. Als je rijstmelk gebruikt ipv gewone melk of water smaakt het ook veel zoeter en moet je zelfs geen suiker toevoegen.

# 03/04/2011

Jan schreef:

Banaan in pletten samen met wat honing

# 09/04/2011

Kees de Hagenees schreef:

Ik kreeg het als kind al van me moeder . Met bruine suiker en citroensap, wil niet anders

# 09/04/2011

Dennis schreef:

zoetstoffen zijn slecht! gewoon suiker, rietsuiker oid en lekker eindje gaan fietsen in de zon !

# 10/04/2011

Laurax schreef:

Eet nu sinds 3 maanden ca. 80gr havermout met 0,3L halvolle melk, wat rozijnen en eetlepel honing als ontbijt. Goed voor 600 Kcal. Oeps! I.p.v. 3 boterhammen (~ 30gr graan). Ben inmiddels bijna 5 kilo aangekomen. Terwijl ik 's middags nu een boterham minder eet. Wel ben ik nu van een eczeem plekje af waar ik al een half jaar last van had. Schijnt inderdaad door de havermout te kunnen komen heb ik gelezen.

# 13/04/2011

Sylvia schreef:

In regel twee van het artikel staat: "een havermout- of brintapapje". Weet schrijver dat brinta niet uit havermout maar uit tarwemeel bestaat?

# 15/04/2011

Rob Bakker schreef:

Eet al jaren mijn favoriete havermoutontbijt met het volgende recept: kwart liter havermelk in de pan met een halve eetleper Ghee (geklaarde roomboter) (te koop bij de natuurwinkel) 5 afgestreken eetlepels havermoutvlokken (grof) handjevol rozijnen 1 vijg klein gesneden i dadel klein geneden 2 gedroogde abrikozen klein gesneden theelepeltje kaneel Aan de kook brengen en lekker 10 minuutjes laten prutelen. Kaneel als laatste toevoegen. Een heerlijk ontbijt, zonder suiker en toch lekker zoet en gezond! handjevol rozijnen

# 27/04/2011

Tim schreef:

Havermout is superlekker en gezond!! Samen met wat kaneel is t heeeeerlijk!

# 27/04/2011

Maike schreef:

Je hoeft havermout niet warm te eten hoor, voor de voedingswaarde maakt dat niet uit. Ik heet het 's-ochtends door de yoghurt.

# 03/05/2011

gretha schreef:

als er zoveel cal. in havermout zitten, is het dan wel verstandig om dit te eten als je af wilt vallen?

# 04/05/2011

Sabine schreef:

Havermout bevat inderdaad veel calorien. De winst haal je uit het minder eten van ander spul. Het zijn immers "langzame"calorien , het verteerd langzamer, je blijft langer een vol gevoel houden. Op een bord havermout (80gr +300ml hv melk) als ontbijt , houd ik het soms tot 4 uur 's middags vol inclusief een uur sporten tussendoor. En ergens moet je toch je 2000 a 2500 Cal. op een dag vandaan halen.

# 06/05/2011

Saf schreef:

My two cents: havermout koken in melk. Na drie minuten koken eetlepel roomboter of kokosolie toevoegen + een ei. Goed blijven roeren, Bruine rietsuiker naar smaak toevoegen. Het resultaat: een volledige en gezonde maaltijd. En o ja: @Sylvia "een havermout- of brintapapje" betekent dat je kunt kiezen voor havermout OF brinta. Om aan te geven dat je niet "havermout EN brinta" neemt.

# 07/05/2011

mark schreef:

ik gooi de havermout met lijnzaad, melk, banaantje in de blender voor een aantal glazen per dag als tussendoortje.

# 17/05/2011

cindy schreef:

wat is eigenlijk beter rauwe havervlokken eten of havermoutpap?

# 18/05/2011

lady schreef:

alleen zonder suiker vind ik het te smakeloos dus 10gram suiker ertussen vind het wel meevallen van de kcal = 243 kcal voor ontbijt toch niet veel vind ik

# 18/05/2011

Maarten schreef:

Ik ben eigenlijk nieuw met havermout, nog nooit gegeten. Kan je dit ook gewoon eten met niet gekookte half volle melk?? ben een beetje te lui om s'ochtens te staan koken

# 23/05/2011

Maarten schreef:

@Gretha tuurlijk is dit verstandig, ja het zijn wel wat caloriën, maar je moet toch ongeveer 2000cal per dag binnen krijgen. Het gaat er trouwens om dat het langzame caloriën zijn. Hierdoor krijg je minder trek in tussendoortjes. Mijn advies om aftevallen/slank blijven: Honger je zelf niet uit maar eet gezond, let op je broodbeleg!!(heel belangerijk als je weet dat het broodbeleg vaak nog meer joule opleverd dan het brood zelf), Eet gevarieerd(elke dag een andere kleur avondeten), Beweeg/sport veel (hiermee verbrand je juist de vet laag in plaats van dat hij inkrimpt en later weer terug komt), Eet als tussen doortje fruit of bv: een meuslie reep,erg lkkr en ook nog gezond. Vermijd fast food hoop dat dit je helpt :D Ik leef op deze manier en ik ben behoorlijk slank, ben nu bezig met gespierd worden

# 23/05/2011

Maarten schreef:

nog ff een vraagje, wat is het verschil tussen havermout en meusli? kan havermout niet vinden in de Vomar. hoop dat ik gauw antwoord krijg, wacht nu al een tijdje...

# 29/05/2011

missy schreef:

@maarten. Kijk op de verpakking van muesli. Dan zie je waar het uit samengesteld is. @Allen. suiker en boter.. mmm. Fruit ook lekker... Mijn tip is om de havermout te koken in water en vergeet niet een snufje zout toe tevoegen. Als je van melk houdt... voeg die dan later toe. Proef het verschil... room kan ook. Afwisseling is goed voor het metabolisme dus ontbijt ook eens met een ommelet o.i.d En @ maarten gaa ook eens naar een andere winkel dan de Vomar....

# 04/06/2011

peter schreef:

een kop met 280 ml magere melk, 6 soeplepels havermout, dit 3 en een halve minuut in de microgolfoven op 650 watt. uitnemen en wat rozijnen toevoegen, afkoelen en genieten! Je kan het de avond voordien maken!

# 14/06/2011

Susi schreef:

Rond snuffelend op Google kom ik op een pletmolen om zelf "verse" havermout te maken. Het blijkt veel beter te smaken. Dure aanschaf,maar met de ... vers van de pers... in gedachten, denk ik dat ik er maar 1 ga bestellen. btw. bedankt voor de lekkere tips!

# 18/06/2011

whoopy schreef:

kan ik de havermout 's avonds al met melk koken en dan laten afkoelen om 's ochtends koud als ontbijt eten?

# 30/06/2011

Maarten schreef:

@ whoopy yep dat kan, zet het dan wel even in de koelkast ;)

# 02/07/2011

Joke schreef:

Ik gebruik havermout i.p.v. paneermeel of beschuit om de gehakt aan te maken. Heerlijk en voedzaam.

# 04/08/2011

Hans schreef:

Melk is voor kalfjes om goed en snel te groeien! Als je gezond wilt afvallen havermout met water en geen suiker maar stroop of fruit er door.

# 05/08/2011

Julia schreef:

Helemaal met Hans eens!! Dierlijke melk, is voor de jongen van de dieren die de melk produceren. Gebruik dus rijst-, soja- (zonder toegevoegde suikers), haver- of amandelmelk ipv dierlijke melk! Je zult al snel het verschil van binnen en buiten merken! Ik eet nu soms havervlokken met rijstmelk, gedroogd fruit, noten, scheutje ahoor/dadelsiroop en snufje kaneel = heerlijk!! Maar kost wat tijd 's ochtends. Ik begrijp alleen nog steeds niet het verschil tussen havermout en havervlokken en moet je de haver opwarmen of niet? Ik doe dat nu niet met mijn vlokken en kreeg laatst onbekende steken in mijn buik/maag...

# 09/08/2011

Loes schreef:

Waar koop je rijstmelk?

# 10/08/2011

Julia schreef:

Willekeurige supermark (AH, Jumbo etc. bij de lang houdbare melk buiten de koeling kijken) of een natuurwinkel

# 11/08/2011

Annelies schreef:

4 el havermout met 2 dl melk 3min in de microgolfoven zetten.. Net gegeten met kaneel, rozijntjes, banaan en stukjes walnoot. Ook lekker met appel of rode bessen.

# 12/08/2011

marina schreef:

Ik eet s,morgens havervlokken biologische met een handvol noten en amandel melk geweldig lekker niks koken of weken,je heb er de hele dag genoeg aan ,

# 18/08/2011

Petra schreef:

Gister voor het eerst havermoutpap gemaakt. Paar lepels quaker havermout in een pannetje met koud water opzetten. Zachtjes ongeveer een min. laten koken. Snufje kaneel + lepel appelstroop erdoor roeren. Lauwwarm oplepen: heerlijk!! Ik heb niets afgewogen, gewoon op gevoel. Wel voldoende water op de havermout doen. Eetsmakelijk!!

# 24/08/2011

linda schreef:

De havermout de avond van te voren aanlengen met water, de kooktijd is dan max. 5 minuten.

# 10/09/2011

Pieternel schreef:

Ik zet de havermout 's avonds met water in de week. 's Ochtends is het helemaal zacht. Je kunt ook gedroogde abrikozen weken en erdoor doen. Zoeten met Maple siroop (in de natuurwinkel te koop), heerlijk!!

# 12/09/2011

marjolein schreef:

Ik eet al vier maanden elke ochtend havermout. Toch heb ik na een bloedtest last van forse bloedarmoede. Je zou denken dat de havermout wel voorziet in de ijzerbehoefte, maar nee. Weet iemand hoe dit kan?

# 15/09/2011

Jeske schreef:

Omdat het artikel waar we allemaal op reageren gezondheid als insteek heeft, even deze aanvulling: Als je voor je gezondheid havermout wilt eten, doe er dan GEEN koemelk bij (de natuurwinkel heeft haver-, gierst,-, speltmelk), doe er GEEN kunstmatige zoetstoffen bij (maar bijv Ahornsiroop of Agavesiroop, die houden de bloedsuikerspiegel beter in balans, dan suiker, en kunstmatige zoetstoffen zijn onherkenbaar voor je lichaam, en je wordt er dus vaak juist zwaarder van of erg erg ziek!) én zet het NIET in de magnetron!!! Alles uit de magnetron is al haar voedingswaarde kwijt (magnetron veranderd de moleculen). Dus havermout in een of andere granenmelk, zoeten met natuurlijke onbewerkte zoetstoffen en opwarmen op een vuurtje. Eet smakelijk en op je gezondheid......

# 16/09/2011

Jeske schreef:

Oh... en honing is heerlijk én gezond, maar mag nooit boven 40 graden verwarmd worden... eerst je pap af laten koelen dus, als je met honing wilt zoeten....

# 16/09/2011

Emmy schreef:

Ik kook eerst de melk en voeg dan de havermout toe en laat het dus niet meekoken. Los van het gegeven dat ik beter geen koemelk kan gebruiken (weet ik ook nu pas), wat is het verschil in wel/niet meekoken van de havermout zelf?

# 22/09/2011

gilis monique schreef:

mijn man wil afslanken maar het lukt hem zeer moeilijk.Volgens mij te weinig beweging.Hij is 65,weegt 104kg. Sinds enige tijd eet hij s'avonds rond 7u nog havermout met magere melk. Hij heeft ergens gehoord dat het weinig vet bevat, maar ik denk dat het teveel koolhydraten bevat en dus zeker s'avonds voor het slapen gaan (22u)niet goed kan zijn voor zijn afslankings voornemen.

# 27/09/2011

Susan schreef:

Met soya melk en kaneel

# 05/10/2011

jan schreef:

Het is inderdaad een prima ontbijt. Ik meng 's avonds gelijke hoeveelheid havervlokken en havervezels met een geraspte appel (met schil) en zet dit onder in half om half biologisch ongezoet appelsap en magere melk. 's Ochtends heb je een heerlijk ontbijt, bijzoeten is niet nodig, geen honger tot de middag en geen dipje halfweg de voormiddag.

# 05/10/2011

Mieke schreef:

Ik doe 's morgens 2 dessertlepels havermout in een beker.Warm water erop,even laten staan en dan opdrinken. Goed voor je cholesterol. Lekker of niet.Als het maar goed is voor je gezondheid.

# 13/10/2011

achmed schreef:

er staat dat het ideaal is voor afslanken, is het ook geschrikt voor het opbouwen van spiermassa?

# 16/10/2011

Pascal schreef:

Mijn smakelijk ontbijt = volle yoghurt zonder suiker, gemengd met biologische havervlokken en een lepel lijnzaad. Aangezien ik de havervlokken niet kook moet ik wel goed kauwen want als ik dat niet doe merk ik dat het minder goed verteert. Suiker voeg ik niet toe, is ongezond en overbodig.

# 19/10/2011

marlies schreef:

1 kopje havermout met twee kopjes melk of water drienehalve minuut in magnetron, en klaar. honing en banaan er eventueel door of appel rozijnen en kaneel

# 25/10/2011

Bé schreef:

Ik eet het geregeld als pannenkoek..erg lekker. Vier lepels havermout ,net onder de melk in kom,schepje kaneel en/of ei ..roeren en in goede anti aanbakpan zacht laten bakken in boter of olie.Voorzichtig los maken van de pan; op deksel schuiven en pan omgedraaid opzetten , omkieperen,zodat de andere kant gebakken kan worden.Zelf eet ik dit als lunch met een stengel bleekselderij,stukje komkommer,beetje rauwe kerrie zuurkool en gepureerde tomaat.Lepel magere mayo en je hebt de hele middag geen honger omdat het zo langzaam verteert,ik vind het heerlijk.Ik doe er zelf geen bloem in,maar je kunt het ook iets binden met maizena.

# 26/11/2011

hendrik schreef:

ik mis hier de noot dat eten ook gewoon lekker kan zijn !ik zou de havermout eerst koken en dan laten afkoelen als pannenkoek.daarna pas opbakken .rauwe haver is voor paarden !

# 03/12/2011

roza schreef:

ik eet savonds havermout met bruine suiker. ik ben er verslaaf aan. ben wat aangekomen..maar heerlijk.....

# 03/12/2011

karelll schreef:

ik eet al jaren elke morgen (om te beginnen) havermoutpap,wel maar 2 grote (opgetaste:-))soeplepels en een halve mok (grote tas) halfvol met magere melk,kap dat in een pan en breng dat dan aan de kook ,laat het 2 minuten doorkoken,zet dan het vuur af,ga dan twintig minuten toillet maken zodat het wat kan trekken en dan vind ik het heel lekker.Las nu hier net,dat dierlijke melk niet zo goed is en ga morgenvroeg met water proberen.Hoe het me smaakte laat ik hier wel weten :-)

# 16/12/2011

karelll schreef:

Ben er nog vergeten bij te zeggen "dat ik het 2 minuten ROEREND laat door koken",roerend want anders brand de boel gegarandeerd aan.

# 18/12/2011

Pieter schreef:

Die pannenkoek ga ik weleens proberen. Ik eet het nu voo rmijn fitness. Havermout + pinda's en rozijnen en wat Roosvicee siroop en melk om het nog beter te maken :-)

# 04/01/2012

yolanda schreef:

ik zet de havermout met water ong 90 min in de magnetron, beetje zoetstof en je kan er weer een paar uur tegen. zeker goed voor je moet sporten en ik vind het ook lekker

# 05/01/2012

yolanda schreef:

sorry 90 sec

# 05/01/2012

marielle schreef:

Wat is dan het verschil tussen brinta en havermout?

# 05/01/2012

Geraldine schreef:

Heb altijd last van maagzuur en heb daar omeprazol voor, maar las ergens dat een hap rauwe havermout ook hielp. Nou is dat heel droog in de mond, dus neem ik er een slok water achteraan. Ik heb dit gisteren voor het slapen gaan ook gedaan en geen last gehad van maagzuur dat terugvloeit naar mijn slokdarm. Ik ga dit zeker de hele week eens uitproberen en de omeprazol laten staan.

# 07/01/2012

Geraldine schreef:

En het schijnt ook nog cholesterol verlagend te zijn. Komt dat goed uit. Ik heb namelijk erfelijke cholesterol en eet liever havermout dan die rot medicijnen.

# 07/01/2012

Ilse schreef:

hoeveel havermout in warme melk mag je eten als ontbijt? (als je wilt vermageren) Hoeveel gram havermout in hoeveel melk?

# 10/01/2012

Marie schreef:

Hoi, ik dacht om af te vallen dat het 125 ml melk was, met 25 gram havermout. Hangt mij zoiets bij van de EGA, mijn moeder heeft dat toen gevolgd en at altijd een havermoutpapje s'ochtends. Ik vond het niet veel, maar om af te vallen kun je er zeker 3 uur op draven. Mijn moeder is 20 kilo afgevallen..omdat ze weinig behoefte had aan eten na dit ontbijtje. Het zal dus wel werken.

# 11/01/2012

peggy schreef:

elke ochtend eet ik havermoutvlokken gekookt in soyamelk.een heerlijke en gezonde maaltijd.de hele ochtend taal ik niet naar tussendoortjes!

# 11/01/2012

Am schreef:

Het klinkt misschien raar maar: havermout gemaakt met sojamelk en als het klaar is een beetje kippen of groente bouillon poeder er door. Heerlijk!

# 12/01/2012

MARCELLA schreef:

EET IEDERE DAG HAVERMOUT GEWEEKT IN WAT WATER SMORGENS AFWERKEN MET VRUCHTEN JOUGOURT OF HONING EN MAGERE MELK OF SIROOP ALLEMAAL LEKKER

# 14/01/2012

Mirrie schreef:

Nog geen berichten gevonden over een heerlijk alternatief voor havermoutpap: havermout-omelet. Als volgt: kommetje havermout met 1/4 (soya)melk 90 seconden in de magnetron of op het vuur opwarmen. Even laten na-wellen daarna. Een of twee eieren er door klutsen ( met twee eieren kun je een eigeel achterwege laten als je met cholesterolgedoe zit), zout, peper erdoor, beetje klutsen en dan heel zachtjes bakken in een koekenpan met olijfolie. MMM, energiebommetje. Ik ben tot half éen 's middags onder de pannen als ik dit 's ochtends heb gegeten.

# 15/01/2012

Marloes schreef:

Hmm, klinkt allemaal goed. Ik gebruik nu altijd koeienmelk, maar ga toch maar eens water of soyamelk proberen. Mijn favoriete recept voor havermoutpap: havermout koken in melk (soyamelk dus..) met flink wat kaneel erbij en aan het einde stukjes banaan toevoegen. Heerlijk!

# 17/01/2012

Tineke schreef:

Ik zag het een keer bij Oprah in half water ,half appelsap koken,best lekker Ik doe het nu meestal rauw in de blender bij mijn smoothie(na een nacht in water weken en afspoelen)

# 19/01/2012

havermout eter schreef:

Ik et al jaren havermout als ontbijd, ik maak als ik naar bed ga 400 cl halfvolle melk, 5,5 eetlepel havermout en een eetlepels gespoelde rozijnen. Ik meng dit door elkaar laat het in de lekker trekken, s'morgens even opwarmen en op eten. Ik had diabetes 1( op het randje) vorige week naar de arts voor controle alles is zo las voor heen, cholostrol gehalte goed bloed suiker goed enz:

# 20/01/2012

Mie schreef:

Ik was op zoek naar een alternatief voor het boterhamontbijt en ben nu begonnen met havermoutvlokken in ... soep. Ik eet immers geen melkproducten maar wou wel iets warms dus dacht ik : waarom niet in soep proberen. Lekker en gezond !

# 26/01/2012

Christel schreef:

Ik ben nu aan het eten. Gemaakt met water (op advies van voedingscoach) met kaneel en frambozen. Echt niet lekker! Ik begrijp ook de hoeveelheden bij elkaar niet goed. Kan geen melkproducten eten, dus daar ligt het probleem. Iemand tips?

# 30/01/2012

Jan schreef:

Ik eet al jaren havermout smorgens (+/- 6 keer per week). Ik doe een theekopje vol havermout, doe er drie kopjes water met een beetje kaneel en rozijnenm, vervolgens koken. Laten afkoelen en een klein eetlepeltje honing, is een koningsmaal. En ik ben er kampioen van NL mee geworden !

# 30/01/2012

vera schreef:

Een andere tip om de havermout lekkerder te maken en om het gezond te houden, havermout met water koken in een pannetje en dan wat agave siroop erop doen! te krijgen bij een biologische winkel, goede vervanger voor suiker!

# 01/02/2012

Bé. schreef:

Een andere tip over havermout..Een vroegere buurvrouw die heerlijk kon koken deed altijd aan het (bijna) einde van haar boerenkoolstamppot een flinke hand met havermout...even mee laten koken.Maakt het smeuïg en bindt enigszins.Sindsdien doe ik dat dus ook ...

# 01/02/2012

Marianne schreef:

Havermout met geitenmelk is heerlijk en lichter verteerbaar dan koemelk.

# 01/02/2012

Karelll schreef:

Cristel sojamelk is ook wel melk,maar toch geen dierlijk melk eh...probeer dat anders eens,zo eet ik het want heb met water geprobeert en dat vond ik ook niet lekker.

# 02/02/2012

marj@n schreef:

Eigenlijk vind ik havermoud vies, maar droog in koude karnemelk net te doen

# 02/02/2012

Linda schreef:

Als ik havermout in yoghurt doe en dan een nacht in de koelkast laat staan, gaat dat dan ook lekker uitzetten? Zodat ik het 's morgens mee naar het werk kan nemen en een soort van koude havermoutpap heb?

# 02/02/2012

naam schreef:

bericht

# 03/02/2012

jan thys schreef:

elke morgen 100 gr havermout, met 250 ml sojamelk, 10 gram tarwekiemen en 30 gram wei proteine. ideaal voor krachtsporters , bevat 50 gram eiwit en alle belangrijke mineralen en veel vitaminen. gewoon alles in de blender en mixen, niet opwarmen, superlekker

# 03/02/2012

mena schreef:

water aan de kook brengen met ongeveer 6 kannelstokjes daarna ze uithalen dan havermout in doen met gemalen lijnzaad, laten koken onder constant roeren. Ik eet het elke dag zonder suiker en melk. Het is heerlijk.

# 05/02/2012

Wonny schreef:

Elke ochtend 3 eetlepels havermout met yoghurt en een lepel honing flink er doorheen roeren. Moest wennen aan de smaak, maar na 2 jaar smaakt het nog steeds heerlijk.Na ongeveer een uur een boterham en kofftie. Mijn gewicht blijft konstant.

# 05/02/2012

joke schreef:

Maakt het uit of je het uit een pak eet of zelf maakt de havermout in pak van campina is erg lekker.

# 06/02/2012

Hetty schreef:

Ik ben met een gist suiker.en latose vrij dieet bezig nou staat op mijn lijst dat ik wel haver mag en geen havermout /vlokken weet iemand wat het verschil is

# 07/02/2012

Joke schreef:

Ik zou dat ook wel willlen weten wat Hetty vraagt' En zijn er recepten van haverkoeken of zoiets?

# 07/02/2012

Annelies schreef:

Kijk wel uit met te veel havermout, dit kan weer nadelige gevolgen hebben voor de milt en lever is uit onderzoek gebleken. Wissel het af en neem het niet iedere dag! Lekker met honing en krenten.

# 22/02/2012

Iboya schreef:

Heel goed allemaal maar mensen GEEN ZOETJES we weten inmiddels toch wel hoe giftig deze zijn!!! Als je toch niet zonder zoet kan gebruik wat rood fruit erdoor met wat lijnzaadolie om de bloedsuikerspiegel stabiel te maken Succes! Iboyatraining.com

# 27/02/2012

claus schreef:

havermouth is heerlijk . ,smorgens als ontbijt 1 kopje havermouth 2 kopjes water aan de kook brengen 1 minuut zachtjes doorlaten koken en blijven roeren ..en klaar Soms een eetlepel karvan cevitan er in .En smullen maar .!

# 02/03/2012

Oscar schreef:

Magere melk in de blender, havermout erbij, een schep whey shake erbij en je hebt een complete maaltijd voor meer spieren en minder vet.

# 02/03/2012

Kat schreef:

Mijn recept: 3 kopjes rijstmelk opwarmen met 3 in stukjes gesneden gedroogde abrikozen, snufje zout en wat kaneel erbij. Als de rijstmelk kookt 1 kopje havermout erbij en vijf minuten zachtjes laten doorpruttelen. Geen extra suiker nodig!

# 05/03/2012

Dorine schreef:

gekookte havervlokken is dat even goed voor de gezondheid als droge vlokken??????

# 09/03/2012

Dorine schreef:

ik bedoel is het gelijk hoe je ze eet voor dezelfde kwaliteiten te ondervinden???

# 09/03/2012

Bogus schreef:

eet nu tussen de 400 a 600 gram havermout per dag....net wat oscar zegt....melk in de blender, havermout erbij en naar binnen werken maar ;). In de bulk heb ik ook wel eens op dagen gezeten dat ik rond de 800 gram zat ;). En nee, ik leef niet alleen op havermout !

# 11/03/2012

Linda schreef:

Eet al 5jaar elke ochtend havermout gekookt in magere melk met stukjes banaan in de microgolf half tasje havermout en twee tassen melk een boost!!!

# 29/03/2012

Harry schreef:

Maak voor 3 dagen klaar: 80 gr havermout met 1 L magere soyamelk en wat rozijntjes. Soyamelk is al wat zoetig. Eet als ontbijt en heb brood uit menu geschrapt.

# 13/04/2012

Kees schreef:

Al sinds jaar en dag eet ik havermoutpap als deel van m'n ontbijt en lunch. Heel simpel: 't is gezond, duurzaam èn erg goedkoop! Iedereen aan de havermout! :-)

# 18/04/2012

orakel schreef:

Havermout opwarmen in de micro , wat bruine suiker erbij en een goed scheutje Jhonnie Walker !! You'll keep walking ;)

# 26/04/2012

Sandra schreef:

Snel, gezond en een hele ochtend zonder honger : 40g havermout (ik neem Quackers) 250 ml halfvolle melk, zakje vanillesuiker : 3min 30 in microgolf op600w en klaar! MMMMM

# 28/04/2012

matthijs schreef:

HEEEYYYY MEENSSEUUHH IK VROEG ME AF OF HET MOGELIJK IS ALS JE HAVERMOUT TE LANG KOOKT OF ER DAN OOK VOEDINGSWAARDE VERLOREN GAAN OF VITAMINES ERUIT VERDAMPE ?

# 13/05/2012

G.Begeman schreef:

gaat niet verloren

# 15/05/2012

greet schreef:

heb nog een bokaaltje havermout gevonden dat ik een tijdje geleden gekocht. Smaakt een beetje muf maar niet bedorven. Is dat nog eetnaar, zeg gezond of gooit ik het beter weg

# 31/05/2012

Tjits schreef:

water vier volle lepels Havermout rood fruit in de blender.

# 04/06/2012

Aap schreef:

Door te lang koken verliest voeding ook zijn voedingswaarde. Daarnaast wie zegt dat melk gezond is?

# 08/06/2012

Balance schreef:

Alles wat te lang kookt daar gaan voedingsstoffen van verloren en dat zoetstof slecht zou zijn is al zo lang achterhaald. Eet gewoon gezond daarmee wordt groente en fruit bedoeld en laat de suiker en het vet zo veel mogelijk staan.

# 09/06/2012

Melissa schreef:

Ik zou graag stevige havermout willen, net als mijn Brinta waar je de lepel bijna rechtop in kan laten staan ;-). Kan dat ook als je het een dag van tevoren ergens mee klaar maakt en in de koelkast bewaard? Ik eet nu vaak chocolamelk light met Brinta, avond van tevoren klaarmaken en je hebt 's ochtends een heerlijke chocomousse :-)! Hoe maak ik de havermout het makkelijkst stevig?

# 09/06/2012

Miranda schreef:

Nu 2 dagen als ontbijt havermout op. Als tip kreeg ik om dit van te voren klaar te maken. Ik heb twee porties tegelijk gemaakt, 500 ml soya melk (Alpro, de ongezoete variant) en 80 gram havermout. 's Ochtends uit de koelkast pakken en eten maar. Het nadeel vond ik dat het zo'n stevige massa was geworden. Ik had er frambozen bij genomen, maar erdoor roeren was geen optie. Dus die maar los op. Idem met de blauwe bessen van vanochtend. Mogenochtend maar wat vroeger uit bed om de havermout klaar te maken, hopelijk dan wel een lekker papje...

# 13/06/2012

Sinitta schreef:

is het ook gezond al ik 40gr havermout en 250ml magere melk gebruik met 3 kleine lepeltje zoetstof (mager)

# 13/06/2012

Miranda schreef:

@Sinitta: geen magere melk gebruiken, dit is voor jonge dieren, niet voor mensen. En al helemaal geen zoetstof, dit is puur gif. Beter kun je kiezen voor soya-, rijst- of amandelmelk. En ipv zoetstof stevia gebruiken. Succes ermee!

# 13/06/2012

guido schreef:

maak een hartige variant door Havermout in bouillon te koken. doe er evt verse groenten bij. Smullen. Mooie business van te maken...

# 22/06/2012

Marcel schreef:

mijn recepte, is soya- of anderplantaardige melk met een scheutje olijfolie aan de kook brengen, daarna havermout met curcuma en zwarte peper aan toevoegen en nog een 10-tal min laten koken.

# 23/06/2012

Patricia schreef:

Hier nog n bereidingswijze zoals ik t eet als ontbijt: 3 eetlepels haverm enkele minuten koken in water (inderdaad beter geen melk-> geloof ook dat dit niet goed is om als volwassene te veel v binnen te krijgen). Wel blijven roeren...want t koekt snel aan. Doe soyayogurt of geitenyogurt in n bakje, 1 eetl lijnzaadolie(ook supergezond!) En n beetje curcuma kruid erbij.(ga maar,ns googlen hoe gezond dat is!!) De haverm erbij,en,op smaak brengen met bijv honing, jam of strooo....net wat je lekker vind! Een supergezonde start van de dag!

# 23/06/2012

elsie schreef:

Het is dag raak met Havermout , het blijft een heerlijke pap !!

# 18/07/2012

Sandra schreef:

Ik heb net voor het eerst een papje gemaakt, de smaak is het probleem niet, die weet ik wel wat op te leuken.. maar de structuur van de substantie..!! bahbah!! Heeft iemand nog tips om dat wat minder sticky te maken!? Ik maak het met water (bewust geen zuivel & ik lust geen witte dranken) Ik heb de quaker, 1 minuutje koken en dan een flinke poos laten staan en afkoelen. Bedankt vast 1

# 29/07/2012

dirtyfacedangel schreef:

Havermoutvlokken met havermoutzemelen mengen in een glazen kommetje, fijn gesneden appel of banaan, flinke scheut melk, beetje ahorn-siroop als zoetmiddel en 2 minuutjes in de magnetron. Easy does it!

# 02/08/2012

johan schreef:

havermout met sojamelk en dan rozijenen en abrikozen (in stukjes gesneden) smaakt prima

# 03/08/2012

Ik schreef:

Vraagje, welk merk van havermout koop ik het best en wat is de juiste samenstelling van koolhydraten, calorieën, eiwitten, vetten en vezels? Hoeveel gram eet ik er best van als ontbijt om af te vallen?

# 04/08/2012

Diny schreef:

Klopt het echt dat alle voedingsstoffen eruit gaan door verwarming in de magnetron en geldt dat dan ook voor andere voedingsmiddelen ???

# 07/08/2012

Rik schreef:

Kun je havermout voor de tweede keer in een pannetje opwarmen? Of is dat niet gezond?

# 05/09/2012

Kyra schreef:

Havermout en muesli mengen in een voorraadpot. Desgewenst lijnzaad toevoegen. 's Ochtends gewoon met koude melk (mager, halfvol of soja) eten. Kies muesli met rozijnen of vruchten, dan is het zoet genoeg van zichzelf. 's Winters eet ik het ook wel eens warm uit de magnetron.

# 09/09/2012

annabel schreef:

Melkvrij: Havermout in kommetje overgieten met ruim kokend water, 5 min laten staan om te wellen met schoteltje op de kom. Half appeltje of banaantje erdoor snipperen, scheutje olie of klontje melkvrije margarine erbij, smullen. Ik fiets elke ochtend 10 km op 50 gram havermout en heb geen honger als ik aankom. Ik neem de goedkoopste havermout, die welt het beste. Is met rozijnen ook lekker maar die moet je mee laten wellen.

# 20/09/2012

mirese schreef:

zou havermout ook een stoppend effect hebben?

# 22/09/2012

Carien schreef:

Ik eet nu al enkele weken pap van havermout en sojamelk.Vorige week was mijn Quakerpak op en kocht ik biohavermout bij Colruyt. Heb 4 dagen heel veel buikpijn gehad (heb last van divertikels in dikke darm), en vraag me nu af of dat ligt aan die biohavermout. Moet ik die mss. lànger laten koken?

# 02/10/2012

simon schreef:

koffiemolen gekocht om mijn havermout te malen, daarna toevoegen aan mijn eiwit shake !!!

# 04/10/2012

Patty schreef:

Elke ochtend een goed ontbijt, super belangrijk! Ik heb alle tips over havermoutpap gevonden in het boek de voedselzandloper van kris verburg. Geweldig boek over gezond oud worden, dat willen we allemaal toch! Maar inderdaad ik eet elke ochtend een flinke kom havermoutpap gemengd opgewarmd met sojamelk en min 3 soorten fruit erin een beetje kokos en kaneel......heerlijk!

# 10/10/2012

Christine schreef:

Ik eet tegenwoordig ook 's ochtends havermout, in een pannetje met wat melk. Een theelepel kaneel erdoorheen, en soms een banaan of appel. Het helpt me erg om de ochtend zonder trek (en dus zonder tussendoortjes) door te komen. Als ik me verslapen heb dan zet ik een halve liter kaneelthee (doe ik sowieso), drink de helft op en gebruik de andere helft voor de havermout. Minder lekker, maar wel sneller en nog prima te eten als je het aanzoet met suiker of aspartaam.

# 11/10/2012

maas schreef:

bak er maar 's muffins van, of koekjes. Recepten te over. De koekjes kun je een beetje "chewey" laten zijn, zoals amerikaanse cookies, of juist heel dun en krokant bakken, als kletskoppen.

# 17/10/2012

Ella schreef:

Een havermoutontbijt is een prima start van de dag. Daarvoor meng ik 90 gram havermout met 200 ml magere melk of sojamelk en 200 ml water. Dit 2 minuten en 40 seconden op 900 watt in de magnetron. Daarna even laten staan, een eetlepel lijnzaad erdoor en tot slot bestrooien met kaneel. Heerlijk, ik blijf urenlang een verzadigd gevoel houden. En ook kan ik de rest van de dag mijn trek in ongezonde tussendoortjes veel beter bedwingen sinds ik dit ontbijt neem!

# 17/10/2012

Monique schreef:

gezonde start, havermoutpap, maar toch niet in de magnetron...maak je je gezonde voeding weer kapot! een warm ontbijt ondersteunt de energie van de maag, meridiaan van de maag is optimaal in de ochtend, en heeft warmte nodig.

# 23/10/2012

monique schreef:

havermoutpap gekookt met water, ahornsiroop en een eetlepel kokosolie, een goed ontbijt. Kokosolie is ook zeer gezond en onmisbaar. je kan er in bakken, frituren cake maken e.d.

# 23/10/2012

Lenner schreef:

Vind je havermout niet lekker zoals ik. Maal het eerst tot poeder en gooi t dan in de blender met halfvolle melk en banaantje, voor mij is het dan lekker en het is gezond. voor van alles...

# 24/10/2012

Stephanie schreef:

Als je buikpijn krijgt van gewone havermout kun je eens proberen glutenvrije havermout te nemen, andere havermout is namelijk vrijwel altijd vervuild met tarwe en dat kan de buikpijn veroorzaken.

# 26/10/2012

William schreef:

Ik zou graag even willen reageren op alle aluminiumhoedjes hier. De magnetron verandert NIETS aan de voedingswaarde. Willen jullie voortaan gewoon even opletten als de natuurkunde leraar iets te zeggen heeft? Of hebben jullie nooit natuurkunde gehad op school?

# 09/11/2012

Barbera schreef:

Meng door al die havermoutpap ook eens rauwe cacao en lijnzaad. Of een schepje zemelen.

# 09/11/2012

vera v schreef:

Havermout kan best lichtjes gewarmd worden in amandelmelk, krenten toevoegen, beetje stevia en kaneel, is heel lekker. Geen suiker toevoegen , suikers zijn niet goed.(glucose slecht voor botontkalking, tevens zoals melkproducten, heb liters melk gedronken toen ik jong was en heb nu botontkalking in redelijk erge graad) we hebben fructose nodig.

# 11/11/2012

Pravda schreef:

Ook ik zal wel gelijk door een magnetronverkoper aangevallen worden, maar zonder magnetron, zonder frisdranken, maar met kokosolie,hennepzaadolie als vervanger van de boters en olieen, en ik frituur zelfs nog twee keer per maand in de kokosolie en eet elke morgen pure havermout in mijn yoghurt met banaan en appel en ja hoor nu is mijn cholesterol goed en bloedwaarden ok en ben ik 16 kilo kwijt in minder dan een jaar. En waarschijnlijk door de havermout en stevia een gezonde darm werking.

# 17/11/2012

cecile schreef:

ik eet s'-ochtends altijd havermoutvlokken met oatmeal drank. dan is het direct een beetje zoet en is het niet nodig suiker, stevia of iets dergelijks toe te voegen....

# 17/11/2012

Elfje schreef:

kijk ook eens op de planteneter( google)

# 22/11/2012

Natasha schreef:

Ik eet iedere ohtend havermout, met sojamelk. Ik voeg lijnzaad, zwart sesamzaad en gojibessen toe (1 eetlepel van elk). Gegarandeerd geen honger tot de middag!

# 02/12/2012

Astrid schreef:

Ik woon tijdelijk in de VS en ben overgestapt op havermout omdat het brood hier echt heel vies is . Ik maak de havermout klaar met water en doe er dan wat bosbessen, gemalen lijnzaad en een beetje agave siroop doorheen. Sinds kort gebruik ik Irish steel cut oatmeal. Nog lekkerder, heeft iemand enig idee of je dat ook in Nederland kunt krijgen?

# 03/12/2012

Bert schreef:

Ik blijf het koken van havermout omslachtig vinden. ook blijkt uit de reacties dat er geen eensluidende verhouding is tussen havermout en water/sojamelk. Ik ga de tip gebruiken om het eerst een nacht in water te laten staan en dan pas op te warmen. Ik gebruik wel gewoon een magnetron, ondanks alle "angstaanjagende" verhalen.

# 04/12/2012

Roos schreef:

Ook heerlijk met banaan, kaneel, zonnebloempitten en rozijnen!

# 18/12/2012

loes schreef:

ik eet smiddags havermout. 30 gr havermout , beetje water, beetje halfvolle melk , snuifje kristalsuiker en beetje vanillepudding. 3 à 5 min in microgolf . heerlijk,

# 22/12/2012

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.